Τα τελευταία χρόνια η δουλειά εξ αποστάσεως ή εργασία από το σπίτι είναι ευρά διαδεδομένη. Με τους εργοδότες να επιλέγουν οι υπαλληλοι τους να εργάζονται είτε part-time είτε full-time  απο το σπίτι τους, οι υπάλληλοι αυτοί χρειάζεται να μετατρέψουν ένα χώρο του σπιτιού τους στον αντίστοιχο χώρο εργασίας τους. Ας δούμε πως είναι επιτεύξιμο να δημιουργήσουμε ένα ‘οικιακό γραφείο’ το οποίο όχι μόνο ενισχύει την αποτελεσματικότητα, αλλά προσθέτει και αισθητική όψη στο περιβάλλον διαβίωσής σας.

 1. Η επιλογή της ιδανικής τοποθεσίας για το γραφείο στο σπίτι σας παίζει μεγάλη σημασία. Θα πρέπει να είναι μια ήσυχη περιοχή με ελάχιστους περισπασμούς. Το φυσικό φως είναι πολύτιμο πλεονέκτημα, γι' αυτό προσπαθήστε ο χώρο εργασίας σας να βρίσκεται κοντά σε ένα παράθυρο, αν είναι δυνατόν. Βεβαιωθείτε ότι το μέρος που επιλέξατε είναι καλά αεριζόμενο και άνετο για να περάσετε πολλές ώρες.

2. Διατηρήστε το γραφείο σας οργανωμένο με ράφια, συρτάρια, βιβλιοθήκες και διοργανωτές. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι απαραίτητες προμήθειες και εξοπλισμός βρίσκονται σε κοντινή απόσταση για να ελαχιστοποιήσετε τους περισπασμούς κατά την εργασία σας.3. Η επένδυση σε εργονομικά έπιπλα είναι απαραίτητη για τη σωματική σας ευεξία. Μια άνετη καρέκλα με οσφυϊκό στήριγμα και ένα γραφείο κατάλληλου ύψους μπορεί να αποτρέψει την καταπόνηση της πλάτης και του λαιμού.

4. Φροντίστε να έχετε μια αξιόπιστη σύνδεση στο διαδίκτυο ώστε να μην έχετε προβλήματα κατα τη διάρκεια της εργασίας σας. Επίσης, καλό θα ήταν να επενδύσετε σε έναν ισχυρό υπολογιστή και βασικά περιφερειακά όπως πληκτρολόγιο, ποντίκι (και εκτυπωτής είναι απαραίτητος) που να ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες απαιτήσεις εργασίας σας

5. Ο σωστός φωτισμός είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγικότητα και την αισθητική. Το φυσικό φως είναι ιδανικό κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά για τις αργές απογευματινές ώρες και το βράδυ θα χρειαστείτε φωτιστικό γραφείου. Για να μειώσετε την καταπόνηση των ματιών σας επιλέξτε ζεστό, λευκό φως.6. Μιας και θα περνάτε πολλές ώρες στο γραφείο του σπιτιού σας φροντίστε να αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά σας επιλέγοντας ένα στυλ διακόσμησης που αντηχεί μαζί σας. Είτε προτιμάτε μια μινιμαλιστική, βιομηχανική, μποέμ ή παραδοσιακή αισθητική, βεβαιωθείτε ότι το γραφείο σας αντανακλά το γούστο σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ενσωματώσετε έργα τέχνης, φυτά και προσωπικά αναμνηστικά για να δημιουργήσετε έναν οπτικά ελκυστικό και εμπνευσμένο χώρο εργασίας.

7. Τέλος, ο συνδυασμός χρωμάτων που θα επιλέξετε μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το περιβάλλον εργασίας σας. Οι μπλε και οι πράσινοι τόνοι μπορούν να προάγουν την εστίαση και την παραγωγικότητα, ενώ τα ζεστά χρώματα όπως το πορτοκαλί και το κίτρινο μπορούν να τονώσουν τη δημιουργικότητα. Κρατήστε μια ισορροπία που ταιριάζει στο στυλ εργασίας και τις προτιμήσεις σας.

Ελπίζουμε αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει στο να να σχεδιάσετε ένα γραφείο στο σπίτι που όχι μόνο ενισχύει την αποτελεσματικότητά σας, αλλά σας κάνει ενθουσιασμενους με τη δουλειά. Ένα καλά σχεδιασμένο γραφείο σπιτιού δεν είναι απλώς ένας λειτουργικός χώρος, αλλά μια αντανάκλαση της προσωπικότητάς σας και μια πηγή έμπνευσης για τις επαγγελματικές σας προσπάθειες.