Η απόδοση στο ψήσιμο διαφέρει ανάλογα με το υλικό και φυσικά το πάχος του κάθε σκεύους. Ανάλογα με το τι έχετε σκοπό να ψήσετε, θα πρέπει να επιλέξετε και το ανάλογο σκεύος. Ρηχά ταψιά είναι κατάλληλα για μπισκότα, πίτες, λεπτές ζύμες, ενώ τα βαθιά ταψιά για φαγητά με όγκο. Γνωρίζοντας τι προσφέρει κάθε ταψί, θα είστε σε θέση να διαλέξετε το ιδανικότερο,  ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Τα ταψιά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, αλουμινίου, ανοξείδωτα, και αντικολλητικά. Τα ταψιά αλουμινίου αποκαλούνται και παραδοσιακά ταψιά, μιας και είναι τα πιο γνωστά που υπάρχουν σε κάθε νοικοκυριό. Γενικά επικρατεί η γνώμη ότι το φαγητό που ψήνεται μέσα σε αυτά διατηρεί τη γεύση του και τη νοστιμιά του κατά το μαγείρεμα. Ωστόσο έχει και μειονεκτήματα. Απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε μεταλλικά κουζινικά πχ μαχαίρι, πιρούνι, ή κουτάλι, επειδή γδέρνονται πολύ εύκολα. Ακόμα, Είναι δύσκολα στο καθάρισμα λόγω της πορώδους επιφάνειάς τους. Και στο τέλος του μαγειρέματος πρέπει να αφαιρείται το ψητό, γιατί θα υπάρξει αλλοίωση.Τα ανοξείδωτα ταψιά είναι φτιαγμένα από ανοξείδωτο ατσάλι. Είναι τα πρώτα σε προτίμηση από τους καταναλωτές, γιατί μέσα σε αυτά χρησιμοποιούνται μεταλλικά αντικείμενα, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να γδαρθουν. Είναι ευκολότερα στο καθάρισμα σε σχέση με τα ταψιά αλουμινίου και υπερέχουν όσον αφορά στο καθάρισμα από τα αντικολλητικά. Επίσης, στο τέλος του μαγειρέματος,σε αντίθεση με τα ταψιά αλουμινίου,  μπορείτε να σκεπάσετε το φαγητό, ώστε να μην ξεραίνεται και να διατηρείται ζεστό.Τα αντικολλητικά ταψιά κατασκευάζονται από το ίδιο υλικό με τα αντικολλητικά τηγάνια. Είναι ιδιαίτερα εύρηστα μιας και η αντικολλητική τους ιδιότητα επιτρέπει στο ψητό να μαγειρευτεί χωρίς καθόλου λιπαρότητα. Για το ανακάτεμα του φαγητού, υπάρχουν ειδικές σπάτουλες, ενώ το καθαρισμα τους πρέπει να γίνεται με μαλακό σφουγγάρι, ώστε να μην καταστραφεί η αντικολλητική τους επίστρωση.


Τα πυρέξ κατατάσσονται στην κατηγορία των πυρίμαχων σκευών, τα οποία κατασκευάζονται από τριών ειδών υλικά: γυαλί, πορσελάνη, και πηλό. Μπορούν να αντέξουν στις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται στο φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Και κυριώτερα, δεν επηρεάζεται η ποιότητα του φαγητού. Επίσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατευθείαν στο σερβίρισμα, λόγο της καλύτερης αισθητικής τους. Είναι εύκολα στο καθάρισμα και είναι κατάλληλα ακόμη και για το πλυντήριο πιάτων. Επίσης, όπως και τα ταψιά αλουμινίου, πολλά από τα πυράντοχα σκεύη συνοδεύονται από πυράντοχο καπάκι. Η καλύτερη επιλογή για φαγητά με όγκο ή και για φαγητά που απαιτείται αρκετός χρόνος, είναι η χρήση γάστρας. Με τη γάστρα θα έχετε γρηγορότερο και γευστικότερο αποτέλεσμα, καθώς διατηρεί τους υδρατμούς και τα συστατικά εντός του σκεύους.