Αν ψάχνετε να αγοράσετε ένα νέο στρώμα, ίσως το πιο δύσκολο πράγμα που πρέπει να καταλάβετε είναι από πού να ξεκινήσετε. Πηγαίνετε στο κατάστημα ή ψωνίζετε online; Δίνεται προτεραιότητα σε φιλικές προς τον προϋπολογισμό επιλογές ή επιλέγετε ένα μοντέρνο μοντέλο; Και τι γίνεται με το μέγεθος, το σχήμα, το υλικό κατασκευής και το σχέδιο; Ναι, πρέπει να λάβετε υπόψη πολλά πράγματα, ειδικά αν ψωνίζετε για πρώτη φορά.

Σε αυτόν τον οδηγό, θα σας καθοδηγήσουμε στο πώς ακριβώς να επιλέξετε το τέλειο στρώμα για εσάς. Θα μιλήσουμε για διαφορετικούς τύπους στρωμάτων, πώς να καθορίσετε ποια αίσθηση θα λειτουργήσει καλύτερα για τον ύπνο σας και πολλά, πολλά άλλα! Στο τέλος, θα ξέρετε ακριβώς πώς να βρείτε το στρώμα των ονείρων σας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις?

Πόσο παλιό είναι το στρώμα σας?
Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση που πρέπει να απαντήσετε. Γιατί; Επειδή, η ηλικία του στρώματός σας μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στο να καθορίσετε εάν χρειάζεστε ή όχι ένα καινούργιο. Ως γενικός γενικός κανόνας, θα θέλετε να αρχίσετε να σκέφτεστε να πάρετε ένα νέο κρεβάτι εάν έχετε το παλιό σας για περισσότερα από 8 χρόνια. Αυτό δεν είναι στάνταρ σε καμία περίπτωση, αλλά είναι συνήθως ένα καλό σημείο αναφοράς για να κάνετε check-in με το στρώμα σας και να υπολογίσετε εάν εξακολουθεί να κάνει τη δουλειά του.
Ο μέσος όρος ζωής ενός στρώματος είναι ανάλογα με το είδος του οι εξής:
-Για Pillowtop, 6 χρόνια
-Με ελατήρια, 8 χρόνια
-Τα Hybrid και τα Memory Foam κρατάνε 10 χρόνια 
-Και τα Latex, 12 χρόνια
Αν λάβουμε υπόψιν μας αυτούς τους αριθμούς, τότε ο καλύτερος τρόπος για να προσδιορίσετε εάν είναι ώρα να αλλάξετε στρώμα ή όχι είναι να ακούσετε το σώμα σας. Ξυπνάτε με νέους πόνους το πρωί; Δυσκολεύεστε να βρείτε μια άνετη θέση τη νύχτα; Έχετε παρατηρήσει νέες βυθίσεις στο στρώμα σας που δεν μπορούν να διορθωθούν περιστρεφοντας το τακτικά; Εάν απαντήσατε ναι σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις, ίσως είναι καιρός να αποχαιρετήσετε το κρεβάτι σας.Ποιά είναι η θέση που κοιμάστε?
Αν και η πλειοψηφία των ανθρώπων τείνουν να στριφογυρίζουν τη νύχτα, οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν ορισμένες θέσεις έναντι άλλων. Αν δεν έχετε σκεφτεί ποτέ τις προτιμώμενες θέσεις ύπνου σας, θα σας συνιστούσα να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που κοιμάστε την επόμενη εβδομάδα. Πιθανότατα θα διαπιστώσετε ότι είτε κοιμάστε μπρούμυτα, είτε κοιμάστε στο πλάι, κοιμάστε ανάσκελα ή σε συνδυασμό των τριών.

Για αυτούς που κοιμούντε ανάσκελα ένα πολύ σκληρό στρώμα θα τους προκαλέσει περιττό πόνο στους ώμους και στο κάτω μέρος της πλάτης. Αντιθέτως, ένα πολύ μαλακό κάνει τους γοφούς τους να βουλιάζουν εκτός ευθυγράμμισης με τους ώμους τους, με αποτέλεσμα να σκύβουν την πλάτη τους και να προκαλούν πόνους στη σπονδυλική στήλη. Επομένως, χρειάζονται μια μεσαία σταθερή αίσθηση που πέφτει ακριβώς στη μέση αυτών των δύο άκρων.

Όπου οι προηγούμενοι χρειάζονται ισορροπία, αυτοί που κοιμούντε στο πλάι χρειάζονται βαθιά ανακούφιση από την πίεση στους ώμους και τους γοφούς. Αυτό σημαίνει ότι συνήθως θα θέλουν να επιλέξουν ένα πιο μαλακό στρώμα που περιγράφει τις καμπύλες του σώματος ώστε ναγια βοηθά στο εύκολο γύρισμα τη νύχτα.

Αυτοί που κοιμούντε μπρούμυτα χρειάζονται βασικά το αντίθετο από αυτούς που κοιμούντε στο πλάι, καθώς θα θέλουν ένα εξαιρετικά σταθερό στρώμα που ανασηκώνει τους γοφούς στην ίδια ευθεία με τους ώμους. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουν αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα μαλακό στρώμα που κάνει τους γοφούς να βυθίζονται από την ευθυγράμμιση με την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη, επομένως θα θέλουν να έχουν τα μάτια τους στραμμένα σε μοντέλα με μεγάλη υποστήριξη.

Για τους συνδιαστικούς υπναράδες, εξαιρετική επιλογή είναι ένα στρώμα μεσαίας σκληρότητας επειδή συνήθως επιτυγχάνουν μια ευχάριστη ισορροπία μεταξύ ανακούφισης πίεσης και στήριξης. Είναι αρκετά μαλακό για να παρέχει ανακούφιση από την πίεση στους ώμους ενώ κοιμάστε στο πλάι και αρκετά σταθερά ώστε να υποστηρίζουν τους γοφούς ενώ κοιμόμαστε στην πλάτη.

Τι Σκληρότητα Χρειάζεστε?
Με απλά λόγια, η σταθερότητα αναφέρεται στο πόσο σκληρό ή μαλακό είναι ένα στρώμα. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν μια απλή ερώτηση, ο προσδιορισμός της σταθερότητας ενός κρεβατιού μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρκετά δύσκολος. Αυτό συμβαίνει επειδή η αίσθηση και η σταθερότητα ενός στρώματος εξαρτάται από τι προσωπικά θεωρείται μαλακό, μεσαίο και σταθερό καθώς και από τον συγκεκριμένο σωματότυπο, το βάρος και το μέγεθός σας.Πόσο ζυγίζεις?
Το βάρος είναι ένας άλλος τεράστιος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε ένα νέο στρώμα, καθώς η βύθιση, η αγκαλιά, η αίσθηση, η ψύξη και η στήριξη ενός κρεβατιού μπορεί να επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό από το βάρος σας. Μάλιστα, ανάλογα με το βάρος και το συνολικό σωματότυπο σας, μπορεί να διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε έναν συγκεκριμένο τύπο στρώματος για να ικανοποιήσετε τις μοναδικές σας ανάγκες ύπνου.

Τι είδους στρώμα χρειάζεσαι?
1.Τα στρώματα Memory Foam είναι κατασκευασμένα κυρίως με αφρό μνήμης, ένα υλικό γνωστό για την αργή απόκρισή του στην πίεση και το βαθύ αγκάλιασμα του περιγράμματος. Ως εκ τούτου, παρέχουν τεράστια ανακούφιση από την πίεση σε ευαίσθητα σημεία όπως οι ώμοι, οι γοφοί και το κάτω μέρος της πλάτης.
Μια μικρή προειδοποίηση για το πυκνό υλικό είναι ότι τείνει να παγιδεύει και να απορροφά τη θερμότητα του σώματος. Αυτό μπορεί να είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για τους ανθρώπους που φυσικά κοιμούνται ζεστοί. Αλλά στις μέρες μας, οι περισσότερες μάρκες παρακάμπτουν αυτό το ενοχλητικό πρόβλημα εγχύοντας τα υλικά αφρού μνήμης με ψυκτικούς παράγοντες όπως χαλκό, γέλη ή γραφίτη.

Best for: Ο αφρός μνήμης είναι καλύτερος για άτομα που κοιμούνται που θέλουν να αισθάνονται περισσότερο «μέσα» στο στρώμα τους παρά «πάνω» από αυτό. Οι πλαϊνοί υπναράδες, ειδικότερα, μπορεί να ωφεληθούν από τη βαθιά αγκαλιά του υλικού καθώς πιέζουν στη δομή.
Worst for: Ο αφρός μνήμης είναι ένα εξαιρετικά μαλακό υλικό, επομένως πιθανότατα δεν θα είναι αρκετά σταθερό για όσους κοιμούνται στο στομάχι. Εάν θέλετε μια εξαιρετικά στιβαρή αίσθηση από το στρώμα σας, θα θέλετε να παραλείψετε εντελώς τον αφρό μνήμης.

2.Σε αντίθεση με τον αφρό μνήμης, ο αφρός λατέξ ανταποκρίνεται γρήγορα στην πίεση, γι' αυτό είναι ζωηρός και ζωηρός. Είναι επίσης ένα εξ ολοκλήρου φυσικό υλικό, επομένως θα μπορούσε να είναι ιδανικό για οικολογικούς ύπνους που αναζητούν ένα οργανικό στρώμα. Επιπλέον, είναι φυσικά δροσερό, χαρακτηρίζοντάς το ως μια ωραία επιλογή για όσους κοιμούνται ζεστά.

Best for: Το λατέξ μπορεί να λειτουργήσει για μια ευρεία γκάμα στρωμάτων, αλλά ιδιαίτερα για σύνθετους. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να μετακινούνται και να αλλάζουν θέσεις με ευκολία, επομένως θα πρέπει να επωφεληθούν από τη φυσική αναπήδηση του αφρού λατέξ. 
Worst for: Εάν χρειάζεστε βαθιά ανακούφιση από την πίεση στους ώμους ή τους γοφούς, το λάτεξ μπορεί να μην είναι το καλύτερο για εσάς. Το υλικό είναι μαλακό και άνετο, αλλά δεν θα σας προσφέρει την ίδια αγκαλιά που θα λαμβάνατε από ένα στρώμα αφρού μνήμης.

3.Ένας από τους πιο δημοφιλείς και ευρέως χρησιμοποιούμενους τύπους στρωμάτων, τα στρώματα με εσωτερικό ελατήριο είναι ελαστικά, υποστηρικτικά και σταθερά.

Best for: άτομα που χρειάζονται μεγάλη υποστήριξη, συγκεκριμένα άτομα που κοιμούνται πίσω, άτομα που κοιμούνται στο στομάχι και κοιμούνται πιο βαριά. Μπορεί επίσης να λειτουργήσουν καλά για όσους προτιμούν μια εξαιρετικά ευέλικτη δομή.
Worst for: αυτό το στρώμα δεν πρόκειται να κάνει πολλά για όσους χρειάζονται ανακούφιση από την πίεση, οπότε αν αντιμετωπίζετε πόνους στο ισχίο, τους ώμους ή την πλάτη, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε έναν άλλο τύπο στρώματος.

4.Ένας από τους νεότερους τύπους στρώματος είναι το υβριδικό στρώμα, το οποίο συνδυάζει τα επάνω στρώματα αφρού με πηνία ή ελατήρια. Αυτά τα στρώματα διαφέρουν από τα μοντέλα εσωτερικού ελατηρίου στο ότι έχουν μια πιο «ισορροπημένη» αίσθηση.

Best for: Τα υβριδικά στρώματα μπορούν να λειτουργήσουν καλά για ένα ευρύ φάσμα στρωμάτων, αλλά προτιμότερο για αυτούς που κοιμούντε ανάσκελα και σύνθετες στάσεις. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να εκτιμήσουν τόσο την πρόσθετη υποστήριξη αυτών των κρεβατιών όσο και την αναπήδηση και την κινητικότητά τους.
Worst for: Υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί τύποι υβριδικών στρωμάτων στην αγορά που δεν θα έλεγα απαραίτητα ότι είναι κακό για κανέναν. Το κλειδί εδώ είναι να εστιάσετε στους τύπους αφρού που χρησιμοποιούνται στα επάνω στρώματα.Ποιό είναι το budget σου?
Αφού εξετάσουμε όλες αυτές τις διαφορετικές ερωτήσεις, μας μένει ένα τελευταίο δίλημμα: Ποιος είναι ο προϋπολογισμός σας; Κάθε αγοραστής θα έχει διαφορετική απάντηση για αυτήν την ερώτηση, αλλά είναι σημαντικό να το σκεφτείτε πριν ξεκινήσετε την αναζήτησή σας. Ευτυχώς, υπάρχουν απίστευτα άνετες επιλογές σε όλο το φάσμα των τιμών, οπότε η εύρεση ενός στρώματος που αγαπάτε στην τιμή που χρειάζεστε δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα.