Προτού αγοράσουμε μια ψησταριά θα πρέπει να κάνουμε κάποιες ερωτήσεις κλειδιά προκειμένου να αποφασίσουμε τι είδους ψησταριά θα αγοράσουμε.

1. Που θα βάλω τη ψησταριά?
Ο χώρος ψησίματος είναι πολύ σημαντικός. Η ψησταριά θα πρέπει να είναι σε ένα χώρο με καλό αερισμό, για να φεύγει ο καπνός αλλά όχι εντελώς ανοιχτό για να μην είμαστε εκτεθειμένοι στον αέρα. 



2. Ψησταριά Κάρβουνου, Υγραερίου ή Ηλεκτρική?
Όλες οι ψησταριές έχουν τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τους. Οι ψησταριές κάρβουνου ναι μεν είναι πιο γρήγορες και τα φαγητά πιο γευστικά. Απο την άλλη, λερώνει και καπνίζει περισσότερο. Ιδιαίτερα αν φυσάει, ο καπνός μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικό στους γείτονες. Σε αντίθεση, μια ψησταριά υγραερίου δεν καπνίζει, ούτε λερώνει και επιπλέον είναι γρήγορη. Τα αρνητικά της ειναι οτι  δεν προσδίδει ιδιαίτερη γεύση και χρειάζεται συντήρηση. Όσον αφορά τις ηλεκτρικές ψησταριές, δεν λερώνουν και είναι εύκολες στο καθάρισμα. Απο την άλλη, είναι αργές στο ψήσιμο, δεν προσδίδουν γεύση, και χρειάζονται καθάρισμα.



3. Τι ποσότητα θα ψήνω κάθε φορά?
Προτού προβούμε σε οποιαδήποτε αγορά θα πρέπει να γνωρίζουμε την χωρητικότητα της ψησταριάς μας σε κρέας. Χοντρικά υπολογίζουμε 500 με 600 γραμμάρια ανά άτομο, εκτός αν στο τραπέζι μας υπάρχουν και άλλα φαγητά οπότε εκεί υπολογίζουμε γύρω στα 300-350 γραμμάρια τη μερίδα. Επίσης, πολλές ψησταριές έχουν πολλά αξεσουάρ και μας δίνουν τη δυνατότητα να ψήσουμε από απλά σουβλάκια, κοντοσούβλι, μπριζόλες ψάρι, ολόκληρο κοτόπουλο κτλ. Άρα είναι σημαντικό η ψησταριά που θα αγοράσουμε να εξυπηρετεί το σκοπό που την χρειαζόμαστε και όχι να μας περιορίζει.



4. Πόσα λεφτά διαθέτω?
Το κόστος μιας ψησταριάς ποικίλει ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της αλλά και ο κατασκευαστής της. Το είδος ή το πάχος του μετάλλου, η βαφή, η επένδυση, τα αξεσουάρ μπορούν να ανεβάσουν σημαντικά το κόστος. 

Επομένως, πριν την αγορά μιας ψησταριάς θα πρέπει να γνωρίζουμε τι αναγκες θα ικανοποιει αυτή η ψησταριά και πόσο είμαστε διατεθειμένοι να πληρώσουμε για αυτή.