Το Pilates είναι ένα σύστημα άσκησης που βοηθά να κάνουμε το σώμα μας πιο δυνατό, πιο ευέλικτο και πιο υγιές. Αναπτύχθηκε από ένα άτομο με το όνομα Joseph Pilates πριν από περίπου 100 χρόνια και έχει γίνει δημοφιλές σε όλο τον κόσμο. Στο Pilates, κάνουμε αργές και ελεγχόμενες κινήσεις, αναπνέουμε προσεκτικά και επικεντρωνόμαστε στο να κρατάμε το σώμα μας σε καλή ευθυγράμμιση. Αυτό μας βοηθά να βελτιώσουμε τη στάση μας, να ενισχύσουμε τους μυς του πυρήνα μας και να χτίσουμε αντοχή στους μύες μας. Το Pilates είναι καλό για άτομα όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης και μας βοηθά να παραμένουμε υγιείς και να νιώθουμε καλά. Πώς όμως το pilates μπορεί να μας βοηθήσει να χτίσουμε δύναμη και ευελιξία ενώ προάγουμε την καλή υγεία?

Η μέθοδος Pilates έχει να κάνει με την εκτέλεση κινήσεων με ακρίβεια και επίγνωση. Για να επιτευχθεί αυτό, υπάρχουν έξι βασικές αρχές που καθοδηγούν τους επαγγελματίες:
1. Κεντράρισμα: Αυτή η αρχή δίνει έμφαση στους μύες της κοιλιάς, της πλάτης, των γοφών και των γλουτών, οι οποίοι είναι συλλογικά γνωστοί ως «η δύναμη». Με την ενίσχυση αυτών των μυών, τα άτομα αναπτύσσουν σταθερότητα, έλεγχο και δυναμική κίνηση από το κέντρο του σώματος.
2. Συγκέντρωση: Το Pilates ενθαρρύνει την εστιασμένη προσοχή σε κάθε κίνηση και αναπνοή. Καλλιεργώντας την επίγνωση και την επίγνωση, οι ασκούμενοι αναπτύσσουν μια βαθύτερη σύνδεση μεταξύ νου και σώματος, ενισχύοντας την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα της κίνησης.
3. Έλεγχος: Το Pilates δίνει προτεραιότητα στις ελεγχόμενες, σκόπιμες κινήσεις που εκτελούνται με ακρίβεια και ρευστότητα. Με τον έλεγχο της μυϊκής εμπλοκής και των κινήσεων, τα άτομα αναπτύσσουν μεγαλύτερο συντονισμό, ισορροπία και λειτουργική δύναμη.
4. Ακρίβεια: Η σωστή ευθυγράμμιση, η φόρμα και η τεχνική τονίζονται σε κάθε άσκηση. Βελτιώνοντας τα μοτίβα κίνησης και την ευθυγράμμιση, οι ασκούμενοι μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού, μεγιστοποιούν την εμπλοκή των μυών και βελτιστοποιούν την αποτελεσματικότητα της κίνησης.
5. Αναπνοή: Ο συντονισμός της αναπνοής με την κίνηση είναι απαραίτητος για το Pilates, προάγοντας ρυθμικά μοτίβα αναπνοής που διευκολύνουν τη χαλάρωση, την εστίαση και τη ροή ενέργειας. Οι κατάλληλες τεχνικές αναπνοής ενισχύουν την οξυγόνωση των μυών, υποστηρίζουν τη σταθερότητα του πυρήνα και προάγουν την πνευματική διαύγεια και χαλάρωση.
6. Ροή: Το Pilates ενθαρρύνει ομαλές, ρέουσες κινήσεις που μεταβαίνουν απρόσκοπτα από τη μια άσκηση στην άλλη. Δίνοντας έμφαση στη ρευστότητα και τη συνέχεια στις ακολουθίες κινήσεων, οι ασκούμενοι αναπτύσσουν χάρη, ευκινησία και δυναμική δύναμη.Το Pilates είναι μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην προπόνηση ενδυνάμωσης που στοχεύει τόσο τους επιφανειακούς όσο και τους βαθείς μύες, προάγοντας την ισορροπημένη μυϊκή ανάπτυξη και λειτουργικά μοτίβα κίνησης. Υπάρχουν πολλά βασικά στοιχεία του Pilates που συμβάλλουν στην οικοδόμηση δύναμης. Αυτά περιλαμβάνουν ενδυνάμωση του πυρήνα, μυϊκή αντοχή, λειτουργικά μοτίβα κίνησης και παραλλαγές εξοπλισμού.

Η ενδυνάμωση του πυρήνα είναι απαραίτητο συστατικό του Pilates. Οι ασκήσεις Pilates εμπλέκουν κυρίως τους μυς του πυρήνα, συμπεριλαμβανομένων των κοιλιακών, των λοξών και των μυών της πλάτης. Δίνοντας έμφαση στη σταθερότητα και τον έλεγχο του πυρήνα, το Pilates χτίζει μια ισχυρή βάση για συνολική δύναμη και ακεραιότητα κίνησης.
Η μυϊκή αντοχή είναι επίσης ένα σημαντικό στοιχείο του Pilates. Το Pilates ενσωματώνει ασκήσεις χαμηλής έντασης που εκτελούνται με υψηλές επαναλήψεις, προάγοντας τη μυϊκή αντοχή και την αντοχή. Προκαλώντας τους μύες να διατηρήσουν την προσπάθεια για εκτεταμένες διάρκειες, το Pilates ενισχύει την αντοχή και την ανθεκτικότητα, υποστηρίζοντας τη διαρκή σωματική δραστηριότητα και τη λειτουργική κίνηση.

Τα λειτουργικά μοτίβα κίνησης είναι ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο του Pilates. Οι ασκήσεις Pilates τονίζουν τα πολυδιάστατα μοτίβα κίνησης που μιμούνται τις πραγματικές δραστηριότητες και προάγουν τη λειτουργική δύναμη. Ενσωματώνοντας κινήσεις όπως η άρθρωση της σπονδυλικής στήλης, η περιστροφή και η επέκταση, το Pilates ενισχύει την κινητικότητα, τον συντονισμό και τη μυϊκή ισορροπία, διευκολύνοντας την κίνηση στις καθημερινές δραστηριότητες και τις αθλητικές ασχολίες.

Διατίθενται επίσης παραλλαγές εξοπλισμού για το Pilates. Το Pilates μπορεί να εξασκηθεί χρησιμοποιώντας διάφορους εξοπλισμούς, όπως το reformer, το Cadillac, την καρέκλα και το χαλάκι. Οι ασκήσεις Pilates που βασίζονται σε εξοπλισμό χρησιμοποιούν ελατήρια αντίστασης και τροχαλίες για να παρέχουν στοχευμένη προπόνηση αντίστασης, προκαλώντας τους μύες σε διαφορετικά επίπεδα κίνησης και εντάσεις.Το να είσαι ευέλικτος είναι πολύ σημαντικό στο Pilates γιατί σε βοηθά να κινείσαι καλύτερα και να νιώθεις υπέροχα. Το Pilates έχει πολλούς διαφορετικούς τρόπους για να σας κάνει πιο ευέλικτους:
1. Δυναμικές διατάσεις: Το Pilates σας κάνει να κάνετε διατάσεις που κάνουν τους μύες σας μακρύτερους ενώ τους χρησιμοποιείτε επίσης. Αυτό σας κάνει πιο ευέλικτους και μειώνει την πιθανότητα να πληγωθείτε.
2. Active Isolated Stretching: Το Pilates έχει επίσης τρόπους να τεντώσει συγκεκριμένους μύες και να τους αφήσει να απελευθερώσουν την ένταση. Αυτό σας κάνει πιο ευέλικτους ενώ ταυτόχρονα σας κρατά άνετα.
3. Επιμήκυνση και ευθυγράμμιση: Το Pilates σας βοηθά να στέκεστε όρθια και να κινείτε καλύτερα τη σπονδυλική σας στήλη. Αυτό μειώνει τον πόνο στην πλάτη και σας επιτρέπει να μετακινείτε όλο το σώμα σας πιο εύκολα.
4. Διατάσεις με επίκεντρο την αναπνοή: Το Pilates σας επιτρέπει να αναπνέετε ενώ τεντώνεστε, κάτι που σας κάνει ακόμα πιο άνετο και σας βοηθά να χαλαρώσετε. Αυτό σας κάνει πιο ευέλικτους και σας επιτρέπει να κινείστε με ευκολία.Αν θέλετε να αποκτήσετε φυσική κατάσταση και να είστε υγιείς, το Pilates είναι μια εξαιρετική επιλογή. Είναι εξαιρετικά ευέλικτο και μπορεί να συνδυαστεί με άλλες μορφές άσκησης. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αξιοποιήσετε στο έπακρο την προπόνησή σας Pilates:
1. Ξεκινήστε με τα βασικά. Απολαύστε την δέσμευση του πυρήνα, την ευθυγράμμιση και την αναπνοή πριν προχωρήσετε σε πιο δύσκολα πράγματα.
2. Πάρτε το αργά. Καθώς γίνεστε πιο δυνατοί και πιο ευέλικτοι, μπορείτε να αρχίσετε να αυξάνετε την ένταση.
3. Ανακατέψτε το. Ενσωματώστε μια ποικιλία ασκήσεων που δουλεύουν διαφορετικές μυϊκές ομάδες και επίπεδα κίνησης.
4. Ακούστε το σώμα σας. Εάν κάτι δεν είναι σωστό, μην το πιέζετε.
5. Πάρτε έναν επαγγελματία. Σκεφτείτε να συνεργαστείτε με έναν πιστοποιημένο εκπαιδευτή Pilates για να βεβαιωθείτε ότι τα κάνετε όλα σωστά και να αποφύγετε τραυματισμούς.

Γενικά, το Pilates είναι ένα είδος γυμναστικής κατάλληλο για όλες τις ηλικίες και γυμνάζει ολόκληρο το σώμα χωρίς πολλά όργανα.
Μπορείτε να βρείτε τα απαραίτητα για να ξεκινήσετε Pilates στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα, e-stratos.gr.