Με τη σωστή ψησταριά, το μαγείρεμα φαγητού σε εξωτερικούς χώρους για την οικογένεια και τους φίλους σας είναι μια απόλαυση. Δείτε τι πρέπει να γνωρίζετε για να επιλέξετε τη σωστή ψησταριά για εσάς.
Το μαγείρεμα σε εξωτερικούς χώρους είναι υπέροχο, ειδικά το καλοκαίρι, όταν οι άνθρωποι ψήνουν τις ψησταριές τους νόστιμα κρέατα, λαχανικά, ακόμη και πίτσα. Οι ψησταριές υγραερίου προσφέρουν έναν γρήγορο και βολικό τρόπο για να φτιάξετε νόστιμα γεύματα και δροσερές αναμνήσεις για τον εαυτό σας και την οικογένειά σας.

Τι είναι μια ψησταριά αερίου;
Οι ψησταριές υγραερίου είναι οι εξωτερικές συσκευές μαγειρέματος που τροφοδοτούνται με προπάνιο ή φυσικό αέριο. Τα περισσότερα έρχονται με κουτί μαγειρέματος με καπάκι τοποθετημένο σε τροχήλατο καρότσι για φορητότητα. Οι μεταλλικοί καυστήρες κάτω από την επιφάνεια μαγειρέματος εκπέμπουν μικρές φλόγες, εκπέμποντας θερμότητα προς τα πάνω προς το φαγητό. Τα μοντέλα φυσικού αερίου συνδέονται με οικιακές παροχές αερίου. Τα μοντέλα προπανίου αντλούν καύσιμο από φορητές δεξαμενές που συνδέονται με τους καυστήρες με σωλήνα και ρυθμιστή.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των γκριλ υγραερίου
Οι ψησταριές υγραερίου μαγειρεύουν γρήγορα το φαγητό και είναι εκπληκτικά εύχρηστες, ακόμη και χωρίς προηγούμενη εμπειρία ψησίματος. Τα μοντέλα προπανίου μετακινούνται εύκολα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν οπουδήποτε. Όλες οι ψησταριές υγραερίου φθάνουν γρήγορα στη θερμοκρασία και είναι πλήρως έτοιμες για μαγείρεμα σε 10 ή 15 λεπτά μετά το άναμμα.
Όλες οι ψησταριές συσσωρεύουν λίπος και αιθάλη, αλλά οι ψησταριές υγραερίου καθαρίζονται πιο εύκολα από τις ψησταριές με κάρβουνο και προσφέρουν πιο ομοιόμορφη και ελεγχόμενη θερμότητα. Δεδομένο αυτού, οι ψησταριές αερίου είναι πιο ακριβές στην αγορά και τα καύσιμα από τις μονάδες άνθρακα. Επίσης, δεν δίνουν στα τρόφιμα την ίδια πλούσια, καπνιστή γεύση με τα γκριλ με κάρβουνα.Τύποι ψησταριών υγραερίου
Επιτραπέζιες ψησταριές: Αυτά τα μικροσκοπικά μοντέλα είναι υπέροχα για ένα ή δύο άτομα. Το μικρό τους μέγεθος τα καθιστά ιδανικά για εκδρομές στο κάμπινγκ και στο γκριλ στην παραλία.

Φορητές ψησταριές: Η πλειοψηφία των ψησταριών αερίου είναι φορητές μονάδες που κατασκευάζονται σε τροχοφόρα καρότσια. Το μοντέλο που θα επιλέξετε εξαρτάται από την ικανότητα μαγειρέματος, τα χαρακτηριστικά και τον προϋπολογισμό που σας ταιριάζει. Το μέγεθος της ψησταριάς εκφράζεται συχνά σε αριθμό καυστήρων, που συνήθως κυμαίνεται από δύο έως έξι. Οι ψησταριές από ανοξείδωτο ατσάλι υψηλότερου άκρου έχουν συχνά επιπλέον χαρακτηριστικά, όπως καυστήρες ψησίματος υπερύθρων για ψήσιμο κρέατος.

Σταθερή ψησταριά: Οι σοβαροί ψησταριές στήνουν μερικές φορές μόνιμους υπαίθριους σταθμούς μαγειρέματος στην πίσω αυλή τους και εκεί οι σταθερές ψησταριές μπορούν να είναι μια καλή επιλογή. Όπως και οι επιτραπέζιες ψησταριές, δεν έχουν πόδια ή ρόδες και είναι συχνά μεγαλύτερες από τις ψησταριές εξοπλισμένες με καρότσι για να μεγιστοποιήσουν την ικανότητα μαγειρέματος για εντοιχισμένες κουζίνες βεράντας.

Flat-top Grill, γνωστό και ως Griddle: Σχεδόν ανήκουστο όταν εμφανίστηκαν για πρώτη φορά οι ψησταριές αερίου, οι ψησταριές με επίπεδη κορυφή έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα. Η θέρμανση μιας επίπεδης, συνεχούς μεταλλικής επιφάνειας μαγειρέματος αντί μιας σχάρας με σχάρα σημαίνει ότι αυτές οι ψησταριές προσφέρουν πιο ομοιόμορφο μαγείρεμα και ευκολότερο ψήσιμο και καθαρισμό. Επιπλέον, μπορείτε να φτιάξετε τηγανίτες, αυγά και πολλά άλλα φαγητά που δεν μπορείτε να φτιάξετε σε μια παραδοσιακή ψησταριά αερίου.

Πώς να εκκινήσετε και να κλείσετε με ασφάλεια μια σχάρα αερίου
Βεβαιωθείτε ότι η ψησταριά σας βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο σε καλά αεριζόμενο χώρο. Μην το χρησιμοποιείτε ποτέ σε εσωτερικούς χώρους ή σε γκαράζ. Κάντε μια γρήγορη επιθεώρηση του εύκαμπτου σωλήνα και του ρυθμιστή πριν ανάψετε, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει εμφανής ζημιά. Εάν διαθέτετε σχάρα προπανίου, βεβαιωθείτε ότι η δεξαμενή είναι σε καλή κατάσταση και δεν έχει βαθουλώματα ή σκουριάσει.

Εάν όλα είναι καλά, ανοίξτε το καπάκι και μετά ανοίξτε αργά τη βαλβίδα του ρεζερβουάρ μέχρι το τέλος. Εάν η σχάρα σας διαθέτει κουμπί ανάφλεξης, πατήστε και κρατήστε το ενώ γυρίζετε αργά το πρώτο κουμπί ελέγχου του καυστήρα στη θέση «χαμηλή».

Απενεργοποιήστε ξανά το κουμπί εάν ο σωλήνας του καυστηρα δεν ανάβει μετά από μερικά δευτερόλεπτα. Αφήστε το άκαυστο αέριο προπάνιο να διασκορπιστεί και μετά δοκιμάστε ξανά. Επαναλάβετε τη διαδικασία για όλους τους καυστήρες μέχρι να ανάψουν. Χρησιμοποιήστε ένα ελαφρύτερο ραβδί εάν η σχάρα σας δεν έχει ενσωματωμένους αναφλεκτήρες ή εάν δεν λειτουργούν σωστά.

Κλείστε τη σχάρα γυρίζοντας όλα τα κουμπιά ελέγχου του καυστήρα στη θέση «off» και μετά κλείστε τη βαλβίδα του ρεζερβουάρ μέχρι τέρμα. Όταν η σχάρα κρυώσει, κλείστε το καπάκι και προστατέψτε τη μονάδα από τις καιρικές συνθήκες με ένα κάλυμμα γκριλ.Έλεγχοι θερμοκρασίας γκριλ αερίου
Τα πόμολα καυστήρα ελέγχουν την απόδοση θερμότητας. Ρυθμίζουν την ποσότητα του αερίου που ρέει μέσα από τους σωλήνες καυστήρα, αλλάζοντας το μέγεθος και την ένταση των φλόγων που μαγειρεύουν το φαγητό σας. Ένα θερμόμετρο που είναι τοποθετημένο στο καπάκι πολλών σχαρών δίνει μια πρόχειρη ιδέα της εσωτερικής θερμοκρασίας, αλλά μόνο όταν το καπάκι είναι κλειστό.

Ο καλύτερος έλεγχος γίνεται επιλέγοντας περισσότερο ή λιγότερο άμεση ή έμμεση θέρμανση. Η άμεση θερμότητα σημαίνει ότι το φαγητό κάθεται ακριβώς πάνω από τις φλόγες. Οι φλόγες εξακολουθούν να ψήνουν το κρέας όταν ζεσταίνονται έμμεσα, αλλά όχι από τόσο κοντά. Αντίθετα, το κρέας τοποθετείται στη μία πλευρά των καυστήρων, οδηγώντας σε πιο αργό, ήπιο ψήσιμο με λιγότερο ψήσιμο.

Τα καλύτερα αξεσουάρ για ψησταριές υγραερίου
Αποκτήστε ένα καλό, βασικό σετ εργαλείων για χρήση με τη σχάρα αερίου σας: μια συρμάτινη βούρτσα από ανοξείδωτο χάλυβα για καθαρισμό σχάρας, μια σπάτουλα, λαβίδες, πιρούνι για γκριλ, ψαλίδι κουζίνας και βούρτσα φαγητού για σάλτσες.

Ορισμένες ψησταριές μπορούν να εξοπλιστούν εκ των υστέρων με στοιχεία υπέρυθρης σάρωσης. Τα ψηφιακά θερμόμετρα ψησταριάς WiFi είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία μαγειρέματος όταν πρέπει να απομακρυνθείτε από τη σχάρα ή όταν μαγειρεύετε αργά ένα μεγάλο κομμάτι κρέας.
Μια συρμάτινη βούρτσα υψηλής ποιότητας μπορεί να είναι ένα καλό εργαλείο καθαρισμού, αλλά μερικές συρμάτινες βούρτσες ρίχνουν μικροσκοπικά κομμάτια σύρματος που μπορεί να καταλήξουν στο φαγητό σας. Οι εναλλακτικές λύσεις για τις συρμάτινες βούρτσες περιλαμβάνουν σκληρές πλαστικές βούρτσες και ξύλινες ξύστρες.Συντήρηση ψησταριάς αερίου
Ελέγξτε τακτικά τη σχάρα σας για διαρροές ψεκάζοντας ένα μείγμα 80/20 νερού και σαπουνιού πιάτων πάνω από τη βαλβίδα του ρεζερβουάρ, τον ρυθμιστή και το σημείο που ο σωλήνας συνδέεται με τη σχάρα. Οποιαδήποτε διαρροή θα κάνει το μείγμα να φουσκώνει συνεχώς.

Όπως όλοι οι τύποι γκριλ, η ψησταριά αερίου σας λειτουργεί καλύτερα εάν τη διατηρείτε καθαρή. Διατηρήστε τη βέλτιστη λειτουργία του κουτιού μαγειρέματος, ξύνοντας και σκουπίζοντας με ηλεκτρική σκούπα την αιθάλη και τα υπολείμματα μετά από κάθε πέντε ή έξι χρήσεις. Καθαρίστε επίσης το δίσκο σταγόνων και τη λεκάνη, χρησιμοποιώντας σπρέι καθαρισμού γκριλ και μαντηλάκια. Χρησιμοποιήστε περισσότερα μαντηλάκια για να αφαιρέσετε το λίπος και την αιθάλη από τα πλαϊνά τραπέζια.

Καθαρίστε τις σχάρες πριν από κάθε χρήση με μια συρμάτινη βούρτσα και καθαρίστε τις βαθιά με σπρέι γκριλ όπως χρειάζεται. Αφαιρέστε τις σχάρες κάθε τρεις ή τέσσερις χρήσεις και επιθεωρήστε τους σωλήνες του καυστήρα για απόφραξη και διάβρωση. Αφαιρέστε και καθαρίστε εάν χρειάζεται. Αντικαταστήστε τους καυστήρες εάν αρχίζουν να σκουριάζουν.