Για όσους είναι λάτρεις της κηπουρικής ή γενικά των φυτών και δεν έχουν την πολυτέλεια ενός κήπου, έχετε σκεφτεί την κηπουρική σε γλάστρες? Αυτού του είδους κηπουρική υπάρχει από τους αρχαίους πολιτισμούς. Οι Βαβυλώνιοι ήταν από τους πρώτους, που χρησιμοποιούσαν γλάστρες και δοχεία για να καλλιεργήσουν φυτά στην άνυδρη περιοχή της Μεσοποταμίας. Συχνά καλλιεργούσαν αρωματικά βότανα και καλλωπιστικά φυτά σε πήλινα δοχεία. Ομοίως, οι αρχαίοι Αιγύπτιοι είναι γνωστοί για τη χρήση δοχείων για την καλλιέργεια βοτάνων, λουλουδιών και θάμνων κοντά στις όχθες του ποταμού Νείλου.

Ποιά είναι, όμως, τα οφέλη της κηπουρικής σε δοχεία και γλάστρες?

Αποδοτικότητα χώρου: Η κηπουρική σε γλάστρες είναι ιδανική για άτομα με περιορισμένο υπαίθριο χώρο. μιας και επιτρέπεται να μεταμορφώνουν μπαλκόνια, ταράτσες, ακόμη και μικρά περβάζια σε ζωντανούς χώρους πρασίνου.

Προσβασιμότητα: Η κηπουρική σε γλάστρες είναι προσβάσιμη σε άτομα όλων των ηλικιών και σωματικών ικανοτήτων. Εξαλείφει την ανάγκη για γονάτισμα, καθιστώντας το μια επιλογή κηπουρικής χωρίς αποκλεισμούς.Ευελιξία: Στην αγορά υπάρχουν δοχεία σε διάφορα σχήματα, μεγέθη και υλικά, επιτρέποντας στους κηπουρούς να πειραματιστούν με διαφορετική αισθητική και διάταξη. Αυτή η ευελιξία επεκτείνεται στους τύπους φυτών που μπορούν να καλλιεργηθούν, από διακοσμητικά λουλούδια μέχρι βρώσιμα βότανα και λαχανικά.

Κινητικότητα: Τα δοχεία είναι φορητά, διευκολύνοντας τη μετακίνηση του κήπου σας για να βελτιστοποιήσετε το φως του ήλιου και τις συνθήκες σκιάς ή απλά να αλλάξετε την εμφάνιση του κήπου.
Έλεγχος παρασίτων: Η κηπουρική σε δοχεία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων παρασίτων και ασθενειών που συνήθως επηρεάζουν τα φυτά σε παραδοσιακούς κήπους.

Πρακτικές συμβουλές για την επιτυχία στην κηπουρική κοντέινερ


Επιλέξτε το σωστό δοχείο: Επιλέξτε δοχεία που είναι κατάλληλα για τα φυτά που σκοπεύετε να καλλιεργήσετε. Βεβαιωθείτε ότι έχουν οπές αποστράγγισης για να αποτρέψετε την υπερχείλιση και εξετάστε το υλικό (π.χ. πλαστικό, ξύλο) με βάση τις αισθητικές σας προτιμήσεις και το κλίμα στην περιοχή σας.Σωστή αποστράγγιση: Βεβαιωθείτε ότι τα δοχεία σας έχουν σωστή αποστράγγιση για να αποτρέψετε το υπερβολικό πότισμα και τη σήψη των ριζών. Ανυψώστε ελαφρά τις γλάστρες χρησιμοποιώντας πόδια γλάστρας ή ένα στρώμα χαλίκι στο κάτω μέρος για να διευκολύνετε την αποστράγγιση.

Πότισμα: Τα φυτά σε γλάστρες απαιτούν σταθερό πότισμα, καθώς τείνουν να στεγνώνουν πιο γρήγορα από αυτά που φυτεύονται στο έδαφος. Ποτίστε σχολαστικά όταν η κορυφή του εδάφους αισθάνεται ξηρό, αλλά αποφύγετε να αφήσετε το φυτό να καθίσει σε στάσιμο νερό.

Φως ήλιου: Τα περισσότερα φυτά δοχείων χρειάζονται επαρκή ηλιακό φως. Αξιολογήστε την έκθεση στον ήλιο του χώρου σας και επιλέξτε φυτά που ευδοκιμούν στις διαθέσιμες συνθήκες, είτε πρόκειται για πλήρη ήλιο, μερική σκιά ή πλήρη σκιά.

Επιλογή φυτών: Λάβετε υπόψη τον χώρο, το κλίμα και τις προσωπικές σας προτιμήσεις όταν επιλέγετε φυτά. Μερικές δημοφιλείς επιλογές για κηπουρική σε δοχεία περιλαμβάνουν βότανα όπως βασιλικός και μέντα, διακοσμητικά λουλούδια όπως πετούνιες και γεράνια και λαχανικά όπως ντοματίνια και πιπεριές.Λίπανση: Τα φυτά κοντέινερ μπορεί να απαιτούν τακτική λίπανση, καθώς τα θρεπτικά συστατικά τους μπορεί να εξαντληθούν πιο γρήγορα από αυτά στο έδαφος.

Κλάδεμα και συντήρηση: Κλαδεύετε τακτικά και νεκρώνετε τα φυτά σας για να ενθαρρύνετε τη νέα ανάπτυξη και να αποτρέψετε τον συνωστισμό. Αφαιρέστε τα άνθη και τα κιτρινισμένα φύλλα για να διατηρήσετε τη συνολική υγεία και εμφάνιση του φυτού.

Οι γλάστρες είναι ευέλικτες και μπορούν να τοποθετηθούν όπου σας αρέσει. Είτε στο μπαλκόνι, είτε εσωτερικά του διαμερίσματός σας. Μάλιστα, για να μην πιάνουν πολύ χώρο μπορείτε να τις κρεμάσετε στον τοίχο σαν σκάλα ή να χρησιμοποιήσετε ένα stand έπιπλο με επίπεδα, όπως φαίνεται στις από πάνω φωτογραφίες. Τοποθετήστε τα φυτά σας κοντά στα έπιπλα, για να νιώθετε τη φρεσκάδα της φύσης πιο αναζωγονητική. 

Μπορείτε να δείτε όλη τη σειρά μας για διακόσμηση κήπου εδώ.