Ο φωτισμός ή η έλλειψη του παίζει κύριο ρόλο στην ψυχική υγεία του ανθρώπου, καθώς και στα συναισθήματα, τη συγκέντρωση, τη δημιουργικότητα, την παραγωγικότητα και άλλα. Ένα καλά φωτισμένο μέρος προκαλεί ασυνήδητα χαρά και ευδιαθεσία, και δίνει ενεργητικότητα η οποία μεταβολίζεται σε παραγωγικότητα κατα τη διάρκεια της ημέρας. Από την άλλη, η έλλειψη καλού φωτισμού μπορεί είτε να μας χαλαρωσει ή να μας κάνει κακόκεφο. Πόσες φορές κάποιος από εμάς έχει αισθανθεί εκνευρισμό και κακοκεφιά τις μουντές μέρες του χειμώνα, όπου το φως του ήλιο είναι κρυμμένο?

Πάμε να δούμε λοιπόν τι είδους φωτισμό χρειάζεται κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας. Πριν ξεκινήσουμε όμως, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι πολύ μεγάλη σημασία έχει και το πόσα παράθυρα έχει το κάθε δωμάτιο, για να υπολογίσετε και το φυσικό φως που θα μπαίνει στο δωμάτιο αυτό.

Καθιστικό/Σαλόνι


 
Το καθιστικό/σαλόνι σας θέλει ιδιαίτερη προσοχή αν και όπως θα διαπιστώσετε δεν χρειάζεται πολλά. Ο συγκεκριμένος χώρος είναι ιδιαίτερος. Σε αυτόν δεχόμαστε τους καλεσμένους μας, επομένως θα πρέπει να είναι προσεγμένος, με δυνατό φωτισμό απο μια βασική πηγή σε μορφή κρεμαστού φωτιστικού. Απο την άλλη, όμως, θα πρέπει να μπορεί να μετατραπεί σε δωμάτιο βραδυνής χαλάρωσης, μυστηρίου και ρομαντισμού. Για αυτό εκτός από το φωτιστικό οροφής, καλό θα είναι ένα σαλόνι να έχει και 1-2 φωτιστικά δαπέδου ή επιτραπέζια, ή ακόμα και ένα από το καθένα. 

ΚουζίναΜια κουζίνα πρέπει να έχει άπλετο φως, αυτό ας το ξεκαθαρίσουμε απο τώρα. Όσο για να μπορούμε να βλέπουμε την ώρα που τρώμε, όσο και κατα την ώρα ετοιμασίας και μαγειρέματος. Χρησιμοποιήστε φώτα πολλά φώτα. Αυτός είναι ο μοναδικός χώρος που δεν πρέπει να τσιγκουνεύεστε το φως. Για να διευκολυνθείτε κατα τη διάρκεια ετοιμασίας του φαγητού, τοποθετήστε σποτάκια ή και κρυφό φωτισμό κάτω από τα πάνω ντουλάπια. Το φως αυτό πέφτει κατευθείαν πάνω την τροφή και τα κουζινικά χωρίς να διμιουργούντε σκιές από τον κύριο φωτισμό. 

ΚρεβατοκάμαραΑυτό το δωμάτιο μπορώ να σας το αφήσω ελεύθερο . Εδώ μπορείτε να κάνετε ότι θέλει η ψυχή σας. Δεν υπάρχουν κανόνες. Εντάξει, ίσως να υπάρχουν λίγοι κανόνες, αλλά αυτό έχει να κάνει με τις ιδιαίτερες προτιμήσεις του καθενός. Το πόσο φωτινό ή σκοτεινό είναι το υπνοδωμάτιό σας έχει να κάνει με το πόσο το θέλετε εσείς. Από φωτιστικά οροφής, σε φωτιστικά επιτραπέζια και δαπέδου. Ακόμα και σποτάκια και κρυφό φωτισμό. Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε συνδυασμό θέλετε.

ΜπάνιοΙδού ένα ακόμα δωμάτιο που χρειάζεται αρκετό φωτισμό στα σωστά σημεία -ή μήπως πρέπει να πούμε το σωστό φωτισμό? Στο μπάνιο χρησιμοποιούνται κυρίως φωτιστικά τοίχου και σποτάκια -μικρά φωτιστικά δηλαδή. Τουλάχιστον στο πάνω μέρος του καθρέφτη ή στα πλαϊνά του πρέπει να υπάρχει αρκετός, δυνατός φωτισμός. Αν θέλετε εσείς να προσθέσετε και κάτι επιπλέον, τότε αυτό εξαρτάται από τον καθένα.